Les propostes didàctiques
Els infants llegeixen les revistes Cavall Fort i El Tatano a casa, a la biblioteca, a l’esplai… i també a l’escola! Per què no aprofitar-les dins les aules?
Text: Maria Sallés i Núria Urgell, autores de les propostes i mestres d’educació infantil i primària

La riquesa de Cavall Fort i El Tatano
Aquestes dues revistes contenen un material ric en continguts i variat en tipologies de text. Són un canal amè que permet accedir a la informació i a la literatura d’una manera lúdica. Aquesta varietat de continguts i de formats posa en joc diferents habilitats del pensament.
La força d’un reportatge de natura, l’atractiu d’un còmic, la funcionalitat d’una recepta, l’emmirallament d’un conte… Cada secció de les revistes connecta amb una manera d’aprendre que pot ser global, analítica, transversal, artística, etc. És des d’aquest valor plural, tan fonamental en l’aprenentatge, que neixen aquestes propostes didàctiques.
Cap a les competències
Les propostes de treball que us oferim a l’àrea privada per a escoles del web de Cavall Fort neixen amb la intenció de facilitar als mestres material enriquit per a avançar cap al desenvolupament de les competències. Les activitats proposades promouen la lectura i aprofundeixen en el contingut de les seccions pertinents.
Algunes propostes desenvolupen diferents àmbits de l’aprenentatge, tot i que majoritàriament s’hi treballa l’àmbit lingüístic. Trobareu propostes cícliques que aniran apareixent al llarg del temps, associades a diferents números; ho hem plantejat així perquè valorem positivament la repetició per a consolidar els coneixements i la relació entre ells.

Propostes adaptables
Aquestes propostes didàctiques volen tenir una mirada oberta. El material parteix d’un text i aporta unes pistes concretes per a entrar-hi, però cada professional hi hauria de posar el seu accent i la seva particularitat. El nostre desig és que cada mestre es faci seves aquestes propostes, que les adapti als infants en funció de les necessitats del grup o del moment que viu. Al mateix temps, cal tenir present que cada nen és únic i té la seva manera d’avançar en els aprenentatges. L’important és acompanyar-lo en aquest procés.
Cada proposta està referenciada i s’hi pot accedir fàcilment a la revista. Conté una fitxa tècnica que permet orientar-se ràpidament sobre l’objectiu de l’activitat, a quina edat va dirigida, quines dimensions i competències s’hi treballen, quin material caldrà per a desenvolupar-la…
La importància de l’oralitat
Abans de posar en pràctica les propostes, cal tenir present com es plantejaran i com es contextualitzaran. El plantejament i la presentació de l’activitat han de ser orals. Les estructures lingüístiques neixen i es poleixen en l’oralitat; és el pas previ per a una bona escriptura. Així doncs, cal invertir temps en aquesta part.
També serà clau com se’n farà el seguiment i la millora del text. A l’hora de desenvolupar l’activitat és molt enriquidor comentar-ho entre tots, contrastar, reflexionar plegats… D’aquesta manera, el resultat s’acosta més al potencial màxim que tenim.
Per totes aquestes raons, el nombre de les sessions que proposem i la seva durada són elements orientatius. Estan pensats com a marc, però serà el context, el grup, el moment determinat en què es dugui a terme l’activitat, els que en marcaran el tempo.
La lectura del text
Les propostes parteixen sempre d’un primer contacte amb les revistes en paper dins l’aula. Sovint parlem de fer-ne una “lectura compartida”. Aquesta lectura compartida és una proposta de lectura en què el mestre o la mestra i els alumnes afronten junts la tasca de llegir un text des de tots els vessants: descodificació, comprensió, oralitat, etc. Aquest text ha de ser visible per a tots mentre es fa la lectura (en una pantalla digital, per exemple).
En aquest camí, el mestre o la mestra modela el procés de lectura, fa evidents les estratègies que utilitza, provoca la reflexió entre els alumnes, estimula la participació de tothom i en valora les aportacions.
En el cas dels primers lectors, la resolució col·lectiva d’aquesta tasca rebaixa el nivell de dificultat i fa possible la lectura del text; una tasca que, per a la majoria dels alumnes del grup, seria difícil de resoldre individualment. Cal que la lectura compartida sigui una experiència positiva.
Si voleu ampliar la informació…
- Dossier La lectura compartida. Una proposta didàctica per treballar les estratègies de lectura amb l’alumnat que s’inicia en l’adquisició del codi.
- Revista Guix, número 404. “Aprendre a llegir amb la lectura compartida. Una altra lectura és possible”.