Vés al contingut

L’Oreneta

El vol de les orenetes és una dansa enmig del cel. Fem d'orenetes en terra ferma i interpretem aquest poema amb el nostre cos.
L'oreneta

Mercè Galí

Què necessitem?

Cavall Fort 1398
2a quinzena d’octubre de 2020
La poesia (pàgina 23)
Text: Ramon Besora
Il·lustració: Mercè Galí
Cavall Fort 1398

PRESENTACIÓ DE L’ACTIVITAT

Objectiu: Interpretar la part central del poema amb l’expressió del nostre cos.

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE ES TREBALLEN

Àrea de Llengua catalana, CE 8
Llegir, interpretar i analitzar, de manera progressivament autònoma, obres o fragments literaris adequats, establint relacions entre ells i identificant el gènere literari i les seves convencions fonamentals, per reconèixer la literatura com a manifestació artística i font de plaer, coneixement i inspiració per a la creació de textos d’intenció literària.

Àrea d’Educació Artística, CE 3
Experimentar i crear amb les possibilitats del so, la imatge, el cos i els mitjans digitals i multimodals, mitjançant activitats i experiències que incorporin l’aprenentatge autoregulat per expressar i comunicar coneixements, idees, sentiments i emocions.

DESENVOLUPAMENT

1. La mestra o el mestre fa una lectura en veu alta del poema. Fem una conversa sobre les orenetes i el seu vol. Ens assegurem que tothom entén el vocabulari del poema. Visionem un fragment de l’espectacle Lowland, de Roser López Espinosa, que il·lustra el vol dels ocells.

2. Escrivim en una targeta diferent cada un dels versos de la tercera estrofa que parlen del vol de l’oreneta: Volant jugues, / balles, danses, / fas cabrioles, / giragonses, / gires, tombes, / zigzagueges, / baixes, puges / i dins l’aire / et capbusses. Per parelles, experimentem aquests moviments.

3. Un cop el moviment està clar, mig grup surt a l’espai escènic. Mentre la mestra o el mestre va anomenant les paraules del poema, els alumnes les representen incorporant el material. L’altre mig grup l’observa. Quan hem acabat, es canvien els grups: els que ballaven passen a mirar; els que miraven, ballen. Acompanyem aquesta improvisació amb música.

4. Fem una rotllana i la mestra o el mestre llegeix de nou el poema. Quan arriba a la tercera estrofa s’atura uns deu segons a cada vers. Durant aquesta estona entren en escena tres infants, que representen la part que s’acaba de llegir. Havent ballat, tornen al seu lloc.

5. Repetim la lectura d’aquesta estrofa fent la mateixa interpretació de manera acumulativa. Entre tots els infants, representen els diferents moviments alhora. 

6. Es llegeix l’estrofa per tercera vegada. Ara els infants alenteixen el seu moviment fins a aturar-se quan senten la frase que estaven representant.

7. La mestra o el mestre acaba de llegir el poema sencer.

SUGGERIMENTS

Recursos multimèdia proposats:
– “Tema de l’escola”, del disc Verges 50, de Lluís Llach.
– Vídeo de l’espectacle Lowland, de Roser López Espinosa.

Activitat proposada per Maria Sallés i Núria Urgell, mestres d’educació infantil i primària.
Amb la col·laboració de Carme Nàjera.

Què us ha semblat?

Si heu posat en pràctica aquesta proposta a classe, com ha funcionat? Ens podeu fer arribar les vostres opinions i experiències a escolescf@cavallfort.cat

També podeu penjar imatges de l’activitat a les xarxes socials amb l’etiqueta #CavallFortamblesescoles

Ep! Encara no ets de Cavall Fort o El Tatano?

Si et subscrius a les nostres revistes, les rebràs a la bústia de casa! Gaudiràs de contingut interessant i divertit durant tot l'any. A més, tindràs un obsequi exclusiu i un carnet amb molts avantatges.