Vés al contingut

Ric-rac, quina picor!

Ai, quina picor! Com et pots rascar, quan no et queden mans? A partir d’un conte molt divertit treballem diferents formes d’expressió.
Ric-rac, quina picor!

Montse Fransoy

Què necessitem?

El Tatano 133
Gener de 2017
El conte (pàgines 14-17)
Text: Carolina Tarrés
Il·lustració: Montse Fransoy
El Tatano 133

PRESENTACIÓ DE L’ACTIVITAT

Objectiu de l’activitat: Representar el conte en diversos llenguatges (teatralització i dibuix).

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE ES TREBALLEN

Àrea d’Educació artística, C 4
Dissenyar, elaborar i difondre creacions culturals i artístiques col·laboratives, assumint diferents rols, posant en valor el procés, per desenvolupar la creativitat, el sentit de pertinença i arribar a un resultat final.

Àrea de Llengua Catalana, C 4
Comprendre i interpretar textos escrits i multimodals, reconeixent el sentit global, les idees principals i la informació implícita i explícita, i realitzant, de manera progressivament autònoma, reflexions elementals sobre aspectes formals i de contingut, per construir coneixement, i respondre a necessitats i interessos comunicatius diversos.

DESENVOLUPAMENT

1. La mestra o el mestre llegeix en veu alta el conte. Un cop llegit, comentem paraules o expressions que puguin resultar difícils, com ara paraules derivades (xicotàs, homenot, iaiona, donassa, etc.) o paraules noves. També treballem el signe d’interrogació. Ens preguntem: Què tenen en comú totes les preguntes del text?

2. La mestra o el mestre fa una segona lectura amb cinc infants que representen els personatges del text en veu alta. Recordem l’estructura de la pregunta i com s’ha d’entonar; també posem èmfasi en la dicció i en la posició corporal.

3. Ens organitzem en grups de sis (un narrador i cinc personatges) i representem de nou el conte a tall de diversió.

4. Repartim tires allargades de mig DIN A3 i cada infant dibuixa l’escena completa amb tots els personatges que hi apareixen. Escrivim les bafarades corresponents a cada personatge. Parem atenció en com s’escriu el text i ens fixem molt especialment en la paraula que, tan repetida. Deixem un espai en la tira per a posar el títol, l’autor i la referència a El Tatano.

SUGGERIMENTS

Activitat d’ampliació:
Ens inventem nous personatges amb paraules derivades (noiet, petitona…) i creem noves preguntes amb altres parts del cos.

Activitat proposada per Maria Sallés i Núria Urgell, mestres d’educació infantil i primària.

    Què us ha semblat?

    Si heu posat en pràctica aquesta proposta a classe, com ha funcionat? Ens podeu fer arribar les vostres opinions i experiències a escolescf@cavallfort.cat

    També podeu penjar imatges de l’activitat a les xarxes socials amb l’etiqueta #CavallFortamblesescoles

    Ep! Encara no ets de Cavall Fort o El Tatano?

    Si et subscrius a les nostres revistes, les rebràs a la bústia de casa! Gaudiràs de contingut interessant i divertit durant tot l'any. A més, tindràs un obsequi exclusiu i un carnet amb molts avantatges.