Vés al contingut
EXPERIMENTS

Una màquina d’escuma!

Construïm una màquina senzilla per veure què passa quan “trenquem” la tensió de l’aigua i la fem més elàstica. Preparats per a fer molta escuma?

Cavall Fort 1499
Fem experiments
Text i fotografia: Patrícia Canut Hund (Tracy Hund)
Dibuixos: Cristina Sardà

Una màquina d’escuma!

La tensió superficial

L’aigua té una “pell” invisible que la protegeix; la podem notar quan a l’estiu ens llencem a la piscina “de planxa”. En ciència, d’aquesta pell se’n diu tensió superficial. Aquesta tensió és l’encarregada de mantenir les molècules de l’aigua unides, juntes, encara que és una força molt dèbil. Quan hi afegim sabó, trenquem una mica aquesta tensió i fem que es torni més elàstica. Per això, quan hi afegim aire dels nostres pulmons, podem crear bombolles. I totes juntes formen l’escuma!

Material

  • Una ampolla de plàstic
  • Una gasa o un mitjó vell ben net
  • Una goma elàstica
  • Una gerra d’aigua
  • Sabó de rentar plats
  • Colorant alimentari
  • Tisores
  • Elements de decoració (per si voleu decorar l’ampolla-màquina)

 

Pas a pas

Seguiu aquestes instruccions per fer l’experiment. Quan veieu el resultat, quedareu bocabadats!

Una màquina d’escuma

1

Talleu l’ampolla de plàstic pel cul de manera que us quedi oberta per sota. Col·loqueu-hi la gasa o el mitjó, ben tensats, i lligueu-ho amb una goma elàstica. Ara és el moment de decorar l’ampolla, si voleu, i fer que tingui aparença de màquina!

Una màquina d’escuma

2

En un plat fondo, afegiu-hi una mica d’aigua, unes deu gotetes de sabó i remeneu suaument sense que es faci gaire escuma.

Una màquina d’escuma

3

Amb el colorant alimentari, pinteu ratlles a la gasa o el mitjó. Suqueu el cul de l’ampolla a la barreja d’aigua i sabó.

Una màquina d’escuma

4

Ara pot ser que feu una mica de mullader; potser és millor que aneu a un espai exterior o, si sou a dins de casa, vigileu que l’escuma no mulli res important! Traieu l’ampolla de la barreja, agafeu aire i bufeu ben fort pel broc de l’ampolla. Veureu com l’aigua, en contacte amb el sabó i la vostra bufera, es converteix en escuma!

Mireu-ne el vídeo

Experiment dedicat a Florence Nightingale (1820-1910), infermera britànica. Va ser pionera en promoure la higiene en els hospitals.

Volem saber com us ha sortit!
Envieu-nos una foto del resultat a bustia@cavallfort.cat

Ep! Encara no ets de Cavall Fort o El Tatano?

Si et subscrius a les nostres revistes, les rebràs a la bústia de casa! Gaudiràs de contingut interessant i divertit durant tot l’any. A més, tindràs un obsequi exclusiu i un carnet amb molts avantatges.